»  بیشتر بدانید   »   مزایای چالکود

مزایای چالکود

زمان و نحوه کـود دهی در باغات

بهترین روش کود دهی روش چالکود می باشد.

بهتـرین زمـان برای این کـار از زمـان برگ ریزان تا آخر اسفند و متورم شدن جوانه هـا می باشد تا کود چالکـود شده در معـرض رطوبت نیز قرار گیرد این زمـان برای چالکود بهترین زمان کود دهی محـسوب می شود زیرا هنگـامی که درخت آمـاده جوانه زنی و بیـدار شدن از خواب زمستـانی هست به انرژی و تغذیه بیشتری احتیـاج دارد تا استارت جوانه زنی زده شود.

بهتر هست در صورت امکـان کود های شیمیـایی به طور مستقیم با خـاک تماس نداشته باشند که برای این منظور باید از کود دامی کاملا پوسیده و عـاری از بذور علف هرز استفاده شود. برای هرچاله حداقل سه کیلو کود دامی پوسیده شده لازم می باشد و خاکی که از حفر چاله حاصل می شود به چاله برگردانده نشود و بین ردیف های باغ پخش گردد.

حتما توجه شود چالکود در مسیر آب قرار داشته باشد و آب کاملا اطراف ورودی چاله را پوشش دهد.

ضمنا عمق چاله ها 50 سانتی متر باشد که در موقع بیل زنی کود موجود در داخل چاله ها بیرون نریزد و بهترین موقعیت برای چالکود ها یک سوم سایه انداز درخت می باشد که ریشه های موئین و جذب کننده در آنجا مستقر می باشند.

استفـاده از کـود دامی پوسیده شده جذب کود هـای شیمیـایی توسط ریشه را تسهیل می دهد و همچنین بـاعث بهبود کیفیت خاک میگردد و همچنین رطوبت اطراف ریشه را افزایش می دهد.

محتویات داخل چالکود هم کود فسقاته، سولفات پتاسیم و کودهای ریز مغذی به مراه کود دامی می بـاشد توجه داشته باشید که مصرف هرکدام از کودهای زیر مغذی مثل سولفات آهن، سولفات منگز … هر سه سال یکبار

روش های کود دهی در درختان میوه:

1 – از کود های شیمیـایی به صورت بی رویه خودداری کرده و سعی گردد مصرف کود ها بر اسـاس آزمون خـاک، برگ و میوه صورت می گیرد.

2 – از پخش سطحی کودهای شیمیای در پای درختان اجتناب شود.

3 _ زمان مصرف کود های شیمیایی در اواخر زمستان یا اوایل بهار صورت گیرد.

4 – محلول پاشی با کودهای توصیه شده و در زمان مناسب باعث افزای کیفیت میوه خواهد شد.

5 – بهترین روش کود دهی در باغات استفاده از روش چالکود می باشد که به شیوه های زیر صورت می گیرد.

6 – در اواخـر زمستـان قسمت در قسمت بیرونی یک سوم سـایه انداز در درختان تعداد 4 الی 6 چاله به عمق 40 تا 50 سانتی متر و قطر 30 تا 50 سانتی متر حفر شود.

7 – کود هـای توصیه شده بر اسـاس آزمون خاک و با توصیه هـای عمومی سـازمان تحقیقات برای هر اصله درخت را با کود دامی پوشیده مخلوط کرده و در چاله های حفر شده بریزید.

8 – با لگد کوب کردن کود در داخل چاله تا حدی آن را بفشارید و در صورت نشت مجددا کود را به آن اضافه کنید تا هم سطح خاک شود.

9 – در هنگام آبیاری بایستی چاله های خیس شده از خیسی بیش از حد و خشکی کود دامی داخل چالکود بپرهیزید.

10 – در صورتی که از چاله ها به خوبی استفـاده شود حفر آن یکبار برای چندین سال کافی خواهد بود هر سال نشست کود در داخل چاله را با کود دامی جبران کنید.

11 – برای درخت انگور ( مو) کودهای شیمیایی و حیوانی توصیه شده برای مصرف در اوایل بهار را در شیاری که در طول مسیر آبیاری ( بین درختان) در فاصله 90 سانتی متردور تر از تنه انگور کنده می شود و روی آن را با خاک بپوشانید.

12 – کـود های از ته را در زمان های توصیه شده می توان در نـاحیه نصف بیرونی سـایه انداز ( محل آبخور) باشد و با نوک بیل زیر خاک برد.

به دلیل حضور آهک فعال در خاک های آهکی، زیادی بی کربنـات در آب های آبیاری، کمی مواد آلی، مصرف غیر صحیح ( پخش سطحی) کود در سایه انداز درختان، با عنایت به کمی تحرک اکثر کود های مصرفی بخصوص کودهای فسفاته و ریز مغذی هـا عدم رعایت مصرف بهینه کود و آب، درختان میوه در کشور عمدتا دچار انواع کمبود ها هستند. بیان روش صحیح کودد دهی در باغ های میوه در کشور اولویت خاصی یـافته است و در رابطه با آن پژوهش های متعددی انجام پذیرفته است.

 

راندمـان و کارآئی مصرف کود در روش چـالکود، به مراتب یشتر از روش پخش سطحی کـود می بـاشد. چون ریشه ها مستقیما غذای مطلوب خود را تامین می کنند و غذای سالم تا چندین سال، بدون زحمت در اختیار درخت خواهد بود.

 

روشچالکود شکل خاصی از جایگذاری موضعی کودهای آلی و شیمیایی در خاک می باشد. این روش برای باغ های میوه ای طراحی شده است که دارای مشکل زرد برگی آهکی ( کمبود کلروز آهن) می باشند.

 

مزایای استفاده از چالکود:

1 – جلوگیری از خشکیدگی سرشاخه های درختان میوه

2 – توسعه ریشه درختان میوه در خاک های آهکی

3 – افزایش سطح برگ در درختان میوه

4 – افزایش عملکرد و بهبود کیفیت میوه ها

5 – افزایش نفوذپذیری آب به داخلخاک توسط حفره های مملو از مواد آلی

روش صحیح چالکود:

1 – انتخاب محل مناسب برای احداث چاله ها به فاصله 20/1 الی 5/1 متر از تنه اصلی درخت در محل سایه انداز می باشد.

2 – تعداد چاله ها حداقل 2 تا 4 عدد در اطراف تنه درخت می باشد.

3 – ابعاد چاله ها به اندازه 505050 یارد 40*4040  سانتی متر می باشد.

4 – خاک درون چاله ها تماما بیرون ریخته شود.

5 – قسمت پایین چاله را با کود دامی پر می کنند.

6 – کودهای شیمیایی توصیه شده با 5 کیلوگرم کود دامی پوسیده خلوط و در ته چاله ریخته گردد.

7 – بقیه چاله با کود دامی پوسیده پر شود

8 – چاله ها در مسیر آبیاری احداث گردد

9 – بلافاصله پس از کود دهی چاله ها آبیاری شود.

10 – اگر خاک شنی باشد سایه انداز درخترا به دو قسمت تقسیم کرده، چالکود را در 2/1 انتهایی احداث می کنیم ولی در خاک رسی باشند سایه انداز درخت را به 3 قسمت تقسیم و چاله را در 3/1 انتهایی ایجاد می کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *